Skandinaviska Läkarbankens samarbetspartner

Guinebor2-sjukhuset

Guinebor2 Hospital (G2) ligger i den nordvästra delen av Tchads huvudstad NDjamena. Det öppnades 2010 och har kopplingar till brittiska BMS World Mission. Sjukhuset har gott rykte av att ge vård av god kvalité till ett rimligt pris.

Guinebor2 har 50 bäddar, men har som ambition att växa. Det betjänar en befolkning på 172 000. Ca 17 000 patienter på ett år, varav ungefär 2000 förlossningar. En personalstyrka på ca 100 lokalanställda samt några internationella arbetare.

Tchad är ett av de fattigaste och minst utvecklade länderna i världen rankat som nummer 190 av 191 i FN:s Human Development Index 2021. Den förväntade livslängden ligger på 52,5 år. Hög mödra- och barnadödlighet. Undernäring, diarré och malaria är vanligt.

Skandinaviska Läkarbankens insatser på Guinebor2 är i ett uppstartsskede. Troligen kommer två till fyra läkare skickas per år, gärna två tillsammans. Främst önskas narkosläkare, förlossningsläkare, barnläkare, internmedicin, allmänmedicin. Även någon kunnig inom röntgen/ultraljud och fysioterapi välkomnas. Man ska helst vara fransktalande eftersom det formella språket i Tchad är franska, även om ca hälften av personalen också pratar engelska. Kommunikationen med patienterna sker på franska och Tchadarabiska. Tolk kan behövas.

Åk ut som volontär

Din kompetens behövs!