Chefskirurg, fotbollsdoktor – och brinnande engagerad i kampen mot kvinnlig könsstympning. Carl-Axel Ekman har gått bort, 95 år gammal.
1989 reste Carl-Axel Ekman, chefskirurg på Borås lasarett och läkare för Elfsborgs fotbollslag, för allra första gången till Garissa i nordöstra Kenya. Han var med finansiering från Erikshjälpen utsänd av Skandinaviska Läkarbanken för att tjänstgöra på sjukhuset i staden. Förutom fattigdom och näst intill total avsaknad av vård, mötte Carl-Axel Ekman här många flickor och kvinnor som hade utsatts för kvinnlig könsstympning.
”Vi är otroligt tacksamma för den insats som Carl-Axel har gjort för Erikshjälpen och för unga flickor i Garissa.”
Det var dessa möten som blev starten på ett nästan 30 års långt engagemang för att bekämpa den skadliga sedvänjan. Tillsammans med sin dåvarande hustru Monica startade Carl-Axel en insamlingsstiftelse och gjorde det möjligt för den lokala organisationen Womankind att öppna ett center i Garissa dit unga tjejer kan komma för att undgå den destruktiva sedvänjan och också få gå i skolan. Det var också Carl-Axel som kopplade ihop Erikshjälpen med Womankind, som arbetar långsiktigt för att bryta traditionen med kvinnlig könsstympning, genom att öka kunskapen och förändra attityder hos föräldrar, religiösa ledare och dem som utför omskärelsen.
Stor tacksamhet
”Vi är otroligt tacksamma för den insats som Carl-Axel har gjort för Erikshjälpen och för unga flickor i Garissa, ett arbete som lever vidare och har fått stor nationell uppmärksamhet i Kenya”, säger Peter Toftgård, internationell programchef på Erikshjälpen.