Nyheter

Nyheter från Skandinaviska Läkarbanken
jul 20, 2024
Göran Ivarsson sitter på en stol med händerna i knät. Han bär en blå kavaj med en matchande slips. I bakgrunden syns ett stort träd.

En av Skandinaviska Läkarbankens stiftare, Göran Ivarsson, har avlidit 

Göran Ivarsson grundade Skandinaviska Läkarbanken tillsammans med Roland Nelsson och Lars Braw. På midsommarafton fick han hembud vid 87 års ålder.

Roland Nelsson (tidigare Direktor på Erikshjälpen och mångårig nära arbetskamrat med Göran) har skrivit ett minnesord som beskriver stora delar av Görans professionella livsgärning, och inte minst den centrala roll han har haft i flera av de verksamheter som spirat i och ur Erikshjälpen.

Göran Ivarsson till minne

Hur skulle Erikshjälpen få en ytterligare nisch som gjorde organisationen vidare känd? Efter funderingar sökte jag upp Göran Ivarsson på Frikyrkliga Studieförbundets (FS, sedermera BILDA) kontor i Nässjö, året var 1987.
Göran hade flera positioner för FS och hade förbindelser till bl.a. Jerusalem. Studieförbundet hade en reseverksamhet vid namn Programresor, som hade kontakter och ordnade resor till bl.a. Jerusalem och det Heliga landet.
Med kontakterna i det Heliga landet fördjupade Göran sin kunskap om kristna, muslimska och judiska religioners betydelser. Med kontakten med Jerusalem breddade Studieförbundet sitt insteg i Frikyrkosveriges studieverksamhet.
Göran Ivarsson antog utmaningen att bredda Erikshjälpen och blev så ansvarig och chef för U-landsdepån som växte starkt under hans ledning. Tillsammans med Läkarmissionen skapades därefter Human Bridge.
Göran var öppen för ytterligare initiativ och snart skapades Skandinaviska Läkarbanken (Scandinavian Doctors) med välkände journalisten Lars Braw som inspiratör och Göran som ansvarig.
Ungefär vid samma tid – i början av 1990 – öppnade Erikshjälpen sin första Secondhandbutik. Verksamheten växte snabbt i antalet butiker över landet. Även här var Göran den ledande personligheten under många år.
Göran var min närmaste arbetskamrat och han visade sig vara en skicklig administratör. När viktiga dokument skulle författas visste han hur språket skulle formuleras.
Att Göran snart skulle bli en politisk gestalt i regionen var det ingen som skulle komma att betvivla. Han blev kommunfullmäktiges ordförande och det samfällda vittnesbördet är att han var den mest kunnige och skicklige ledaren som Vetlanda kommun haft under många år.
Barnen som han och Kerstin begåvats med sätter fortsatt avtryck i delar av vårt land, i näringsliv och politik.
Jag är tacksam för åren tillsammans med Göran, en kär och respekterad god vän alltsedan 1970-tal!
Göran Ivarsson är nu hemma hos Gud. När Midsommaren höjde sig över nejden gick han in i en ännu större härlighet!

Tack Göran för allt!

Nyhetsbrev juli 2024

Nyhetsbrev juli 2024

Lagom till semestern kommer det lite nyheter från SLB. I det här brevet får du läsa om arbetet i Sydsudan som är i ett uppstartsskede vid landets enda barnsjukhus.

Nyhetsbrev maj 2024

Nyhetsbrev maj 2024

Nyhetsbrev maj 2024 Nu har vi hållit den första Pediatric Nursing Course för personal som jobbar med barn på Mutomosjukhuset i Kenya. En mycket uppskattad kurs av både deltagare och sjukhusledning. Läs mer om den i det bifogade nyhetsbrevet och även en liten...

Viktiga insatser på Nkinga-sjukhuset i Tanzania

Viktiga insatser på Nkinga-sjukhuset i Tanzania

Viktiga insatser på Nkinga-sjukhuset i Tanzania Här kommer en hälsning från oss Maria Benito de Valle, överläkare gastroenterologi Sahlgrenska, Beatrice Skiöld, överläkare neonatologi Karolinska och Irina Samokhina, ST ÖNH. Vi har varit på uppdrag för Skandinaviska...

Nyhetsbrev december 2023

Nyhetsbrev december 2023

 Nyhetsbrev december 2023 I två olika artiklar får du läsa om de senaste uppdragen på Mpongwe Mission Hospital i Zambia. Båda har haft fokus på att förbättra situationen för barn och mödrar vid sjukhuset. Det ena genom att lära de lokala läkarna hur man lägger...

En utbildningsdag i Makunda Indien

En utbildningsdag i Makunda Indien

En utbildningsdag i Makunda Indien Det är lördag 4/11 2023 i Makunda Indien. Efter samling med sång och morgonbön är utbildning planerad. SLB doktor ortoped Bengt Herngren undervisar. Vid sjukhuset ansvarig Dr Chandan är ortoped och har önskat stöd av SLB i...

Nyhetsbrev september 2023

Nyhetsbrev september 2023

Minnen för livet och många nya vänner efter uppdrag med Skandinaviska Läkarbanken. Detta, och mycket annat, berättar två läkare om i vårt nyhetsbrev som den här gången har fokus på Mchukwi Mission Hospital. I nyhetsbrevet får du också läsa vad chefsläkaren Dr Guzuye...

Nyhetsbrev juni 2023

Nyhetsbrev juni 2023

Tänk vad kritor och pennor kan betyda när ett barn är på sjukhus! I det här nyhetsbrevet får du läsa om detta liksom om hur torkan i Kenya på olika sätt påverkar människors situation och vilka sjukdomar det kan leda till. Kanske inte de du genast tänker på… Du får...

Ny ordförande!

Ny ordförande!

Torbjörn Eriksson ny ordförande Vid Skandinaviska Läkarbankens årsmöte valdes Torbjörn Eriksson till ny ordförande efter Bengt Herngren som avgick efter ett par år på posten. Torbjörn är kirurg och arbetar till vardags på Värnamo sjukhus. Han har varit ledamot i...

Nyhetsbrev mars 2023

Nyhetsbrev mars 2023

I årets första nyhetsbrev får vi både glädjas över hur barn överlever genom kängurumetoden, men också känna sorg
när ett liv inte går att rädda. Volontärer utsända för Skandinaviska Läkarbanken upplever både och på sina uppdrag. Men först berättar Lisbeth Liest om sin vistelse på Chikankatasjukhuset i Zambia.

Utbildning i katastrofarbete

Utbildning i katastrofarbete

Inom kort kommer Skandinaviska Läkarbanken att genomföra ett andra utbildningstillfälle för personer som kan tänka sig att åka ut i katastrofarbete. Utbildningen vänder sig till den som har en hälso- och sjukvårdsutbildning samt till den som har utbildning för, eller...

Glädje över att operationsteamen är tillbaka i Bangladesh

Glädje över att operationsteamen är tillbaka i Bangladesh

Kitte Bengtsson, Per-Ola Park och Magnus Lundberg har skrivit en rapport från sitt uppdrag på Emirates Hospital Ship i Bangladesh. Eftersom deras flygbiljetter sponsrades av flygbolaget är den skriven till dem och därmed på engelska, och ger en god bild av det uppdrag...

Många utsända – många intressanta nyheter

Många utsända – många intressanta nyheter

I det bifogade nyhetsbrevet kan du läsa om fyra av våra utsända som berättar om livet på Panzi-sjukhuset i DR Kongo, Nkinga Referral Hospital i Tanzania och Guinebor2 i Tchad. Ladda hem: